Mam pytanie do użytkownik aut z silnikiem 1.8 TSI:
czy u Was silnik (ciepły) podczas pracy na biegu jałowym wydaje odgłos podobny do klekotu (słyszany zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz przy wyłączonym radio i wentylacji)?
Auto ma przejechane niecałe 14 tys. km (w 1,5 roku) i wydaje mi się, że na początku było cichsze...
Mam pytanie do użytkownik aut z silnikiem 1.8 TSI:
czy u Was silnik (ciepły) podczas pracy na biegu jałowym wydaje odgłos podobny do klekotu (słyszany zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz przy wyłączonym radio i wentylacji)?
Auto ma przejechane niecałe 14 tys. km (w 1,5 roku) i wydaje mi się, że na początku było cichsze...
Tak pracują wtryski ... przy rozgrzanym silniku przełączają sie w tryb "eko" i bardziej rozpylają paliwo. przez to troszkę głośniej klekoczą.... ale jak napisałeś wentylacja to zagłusza.
Po 30kkm chodzi troszeczkę głośniej niż na początku na wyższych obrotach.
Na wolnych obrotach w środku cisza, na zewnątrz troszkę słychać, ale tak samo jak na początku.
ja rowniez potwierdzam
albo mi sie sluch poprawil, albo zrobilo sie cos glosniej, albo nie zwracalem uwagi
mi terkocze np z okolic rozrzadu po dosc ostrej jezdzie
w srodku z wlaczonym radiem autentycznie trzeba patrzec na obroty, moze zdemontuje radyjko, bo ciezko niekiedy ruszyc, a gaz wrazliwy
Mam dobry słuch i faktycznie o ile przy włączonej klimie i radiu wewątrz nie słychać silnika, to jak dla mnie ten silnik nie jest wcale taki cichy. Zanim odebrałem swoją octę naczytałem się o tych silnikach, że są mega ciche i chyba za bardzo się nastawiłem na tą ciszę bo w rezultacie na zewnątrz silnik wcale nie wyróżnia się od innych. U mnie podobnie jest jak na tym filmiku
u mnie przebieg 4300 i wydaje mi sie ze slychac jak "zwykla benzyne" przy ostrym przyspieszaniu. Na wolnym biegu - cisza, podobnie na biegu 6tym. Chetnie bym posluchal jakiegos nagrania 1.8tsi forumowicza ;-)
Po obejrzeniu nagrania wydaje mi sie ze to jest bardzo glosno.
Jednak to jest tylko nagranie wiec zeby porownac musialbym zrobic to samo ze swoim, a najlepiej organoleptycznie porownac z innym 1.8 TSI
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
U mnie też delikatne "cykanie" słychać. Nie tak jak na filmiku oczywiście, to chyba sprawa nagrania. Silnik jest cichy. Na początku też wydawał mi się cichszy niż teraz, ale myślę, że po prostu przyzwyczajamy się do komfortu i to co na początku wydawało się super ciche, teraz jest już "tylko normalne" :wink:
U mnie (20tys km) zrobiło się ewidentnie głośniej po wymianie oleju z fabrycznego na Castrol edge. Poza tym jakieś ścierwo znowu zaczęło mi wyzerać wytłumienie maski (w standardowej O2 go nie ma)
Ja nie wiem czy to o to wam chodzi ale po wsluchaniu sie w dzwiek 1.8 TSI na biegu jalowym dostrzegam 2 linie melodyczne. 1 glowna przyjemny dzwiek i jest jakies tlo docierajace jakby z glebi silnika ktore kojarzy sie z takim troche metalicznym pykaniem.
trochę mnie martwicie z tymi odgłosami 1.8. Odebrałem swojego który ma ponad 4 tyś.przejechane i narazie wydaje mi się ok, zresztą przesiadłem się z PDków więc mogę mieć spaczony punkt odniesienia :-)
A mam pytanie, czy u was po przekręceniu stacyjki tez sobie krótko testuje wskaźniki i czy w tym czasie odpalacie auto czy czekacie aż sie wskazówki uspokoją?
Komentarz